Hoera, het is herfst!

Hieke van der Werff



                    Kinderboeken en voorleestips


Hoera, het is herfst! Vivian den Hollander, illustraties Alex de Wolf, Uitgeverij Ploegsma


Samenvatting: Zeven korte herfstverhalen over de kleuters Roos en Mika! Ze stampen samen in de plassen, krijgen zin in een winterslaap en zorgen extra goed voor Mika's konijn Knuffie, zodat hij het niet koud heeft. In het bos gaan ze op zoek naar mooie bladeren en kastanjes voor de herfsttafel op school. Roos en Mika maken voor Sint-Maarten zelf een lampion waarmee ze in het donker langs de huizen mogen. En op de boerderij van opa vindt Roos iets heel bijzonders tussen het hout voor de open haard...

Voorlezen, knutselen en zingen over de herfst! 3+

Met vrolijke liedjes van Ingrid Rietveld, te beluisteren op www.wijmakenmuziek.nl.


Het boekje bevat zeven afgeronde herfstverhalen die leuk zijn om voor te lezen in groep 1 en 2. De verhaaltjes zijn voorzien van vrolijke, ingekleurde pentekeningen en er staan daarnaast veel leuke knutseltips en liedjes in het boek! De liedjes hebben notenschrift, maar kunt u ook beluisteren via www.wijmakenmuziek.nl


Taal: In het boek komen herkenbare situaties voor en veel herfstwoorden, zoals: de wind blaast en rukt; spetteren, stampen, plassenstamper; paraplu; eikels; ruif; extra stro; de spin kriebelt; griezelpoten; herfsttafel, kastanje; bolster; paddenstoelen; dennenappels; eekhoorn; vos; kabouters; lampion; prikken; vliegpapier. Omdat er weinig moeilijke woorden in de verhalen staan, kunt u na het verhaal veel aandacht besteden aan herkenning door allerlei vragen te stellen.


Drama: Laat de kinderen in tweetallen een kort verhaaltje bedenken: door de storm waait er iets weg. Wat? Wat gebeurt er? Hoe loopt het af? (bijv. een knuffel waait weg; een paraplu; een mooie tekening voor oma). Wie willen het voor de anderen spelen?


Tikspel: Paraplu-tikkertje. U staat zelf met paraplu op midden in de speelzaal. Eén kind is de tikker en moet iedereen proberen te tikken. Een kind dat bijna getikt wordt, kan bij u onder de paraplu vluchten. Zodra het kind u aanraakt, mag het niet getikt worden. Maar.. hij moet wel na 10 tellen weer de zaal in. De tikker mag hem niet bij u gaan staan opwachten. Evt. een ruime kring tekenen waarbuiten hij moet gaan staan. Wie getikt is, moet op een bank gaan zitten. Na drie minuten wijst u een nieuwe tikker aan.


Onthoudspel: Laat de kinderen benoemen welke dingen u laat zien die met de herfst te maken hebben, bijvoorbeeld: kastanje, rood blad, eikel, beukenootje, (plastic) spin, bolster, dennenappel, krtje van een eekhoorn of vos, … Leg over acht voorwerpen een doek. Laat de kinderen hun ogen sluiten. U neemt 1 voorwerp weg.

1.Welk voorwerp heeft u weggehaald? Wie weet het? Evt. het aantal voorwerpen opvoeren.

Of 2. Laat de kinderen om de beurt een voorwerp noemen. U pakt dat onder de doek vandaan. Weten zij ze nog allemaal?

Zoekspelletje: Laat een paar kinderen voor de pauze op het schoolplein de voorwerpen verstoppen. Weten de kinderen ze in de pauze allemaal te vinden? (Of: u verstopt ze zelf in de klas)


Verder lezen over de herfst: Binkie (Cath. Valckx); Kijk- en Zoekboek Het is herfst; Spuit Elf Lente, zomer, herfst en winter (Harmen van Straaten)

Digitaal: De gevaarlijke appelboom; Sint Maarten. Youtube:voorlezendoetgoed