Beer en egel

Hieke van der Werff     Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

Het grote boek van Beer en Egel 

Ingrid & Dieter Schubert, Uitgeverij Lemniscaat


Inhoud: Vier verhalen: Een gat in mijn emmer; Dat komt er nou van…;   Samen kunnen we alles; Er kan nog meer bij.

Dat komt er nou van: Beer vindt drie eieren en neemt ze mee naar zijn hol om er op te passen. Er komen drie kuikentjes uit. Wat nu? Egel geeft Beer wijze raad om de drie gansjes  te leren zwemmen en eten. Maar hoe moet hij ze leren vliegen?


Alle vier verhalen hebben prachtige, grote humorvolle illustraties waarop veel te ontdekken valt. Ook de emoties van de dieren zijn mooi uitgebeeld. Er staan ongeveer acht regels tekst bij twee pagina’s, wat prettig voorleest aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.


Activiteiten:

Taal: Woordenschat: geef zo nodig aandacht aan beschermen, op een drafje, peddelen, onder indruk zijn,wapperen, ritselen.

Vragen: Wat moet Beer allemaal aan de kuikens leren? En hoe doet hij dat? Wie staan er aan het eind klaar om ook dingen te leren?

Doorvragen: Wat leer jij allemaal van je vader, je moeder, je juf, andere kinderen…  Wat heb je van jezelf geleerd? Wat vind je gemakkelijk en wat moeilijk om te leren? (veters strikken? zwemmen? …)

Wat wil je graag leren?


Drama: Voordoen, nadoen.

In het speellokaal mogen de kinderen om beurten iets bedenken wat zij voordoen en de anderen nadoen.

Noem of geef een paar voorbeelden: met de armen fladderen, heel hoog springen, op één been hinkelen, dansen.


Beeldend:

Knutselen: Het ei komt uit! Wat zit er in het ei? Zie knutselpagina Of een ei met … tekenen?


Muziek:   Lees je het verhaal rond Pasen voor? Dan is dit liedje over het Paashaasje heel leuk!


Spel/ Natuur: Welke dieren komen er uit een ei? En welke niet?

Maak van karton een ei knip het bovenste stukje los (zoals bij knutselen). Doe hem open, kijk erin en roep:  ‘Er zit een ...…  in het ei!’  De kinderen die vinden dat het juist is, dat het genoemde dier echt uit een ei komt, gaan staan. De kinderen die het onjuist vinden, blijven zitten.

Noem: een merel, een meeuw, een poes, een kuiken, een muis, een krokodil, een rups, een schaap, een kikker, een zeeschildpad, een marmot, een dolfijn, een luis, een papegaai,…

Meer informatie, zie Dieren uit een ei van Eduboek. Leuk!