Binkie

Hieke van der Werff     Kinderboeken, voorlees- en schrijftips


Binkie en het huisje van Annejet, Catharina Valckx, uitgeverij De Harmonie (2009)


Inhoud: Lieveheersbeestje Annejet vindt een lege kast langs de kant van de weg en wil er een vakantiehuisje van maken. Maar Binkie de muis – die het kastje ook ontdekt en in zijn huis zet - wil er zijn stinkkaas in opbergen. Annejet wil dat niet en ze krijgen ruzie. Binkie zet het kastje met Annejet boos weer buiten neer. Die nacht ziet Binkie de wolf bij de kast… Wat moet hij doen?


Recensie: Het is een grappig, mooi verhaal over vriendschap, ruzie en gevaar. Erg leuk dat nu de muis eens de grootste, de bink van de twee dieren is! De tekst varieert van een paar zinnen tot wat meer tekst per bladzijde. Het prentenboek heeft mooie, eenvoudige, heldere aquareltekeningen. Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.


Activiteiten

Taal: woordenschat: geef zo nodig aandacht aan de woorden stampvoeten, stinken, verpesten, smulpaap, opgelucht en ongerust; en aan de begrippen ‘mij best’ en ‘eigen schuld, dikke bult’.

Stel vragen over het verloop van het verhaal; + over herkenning: heb je ook wel eens ruzie? Waarover? Wat doe je dan? + Wat kun je doen? (samen oplossen/ uitpraten/ zo nodig sorry zeggen)


Drama: rollenspel: kinderen bedenken in tweetallen iets waarover ze ruzie krijgen + wat ze dan doen (worden ze boos of juist stil?) + hoe lossen ze het op? (draag zo nodig  ideeën aan: wie moet de enorme rommel opruimen?; één wil steeds met iets leuks spelen, maar de ander wil ook; per ongeluk iets kapot maken van een ander)


Poppenkast: Zorg voor een muisje en een lieveheersbeestje; een kastje, stinkkaas en een wolf of ander gevaarlijk dier. Een lieveheersbeestje kun je zelf van karton met daaraan stokje/prikkertje maken. Speel het verhaal na en/of  laat drie  kinderen het verhaal na-spelen.


Beeldend: Laat je kind/de kinderen een mooi plekje bedenken om een vakantiehuisje te maken. Een inloopkast thuis? Een hoek met tent in de speelruimte? Laat ze het inrichten zoals ze zich een vakantiehuisje voorstellen. Welke spullen horen er in een vakantiehuis? Tekeningen aan de muur?


Spel: reukspel. Neem allerlei geurende dingen mee. Het leukst is eetwaren waarvan ze er tot slot iets kunnen opeten. Uiteraard een ‘stinkkaas’, sinaasappel, koekje, gehaktbal, vis, banaan, enz. net wat je al in huis hebt. Blinddoek een kind/ een paar kinderen en laat ze ruiken. Wie raadt de meeste artikelen juist?


Bewegen: Ga met zijn allen in de ruimte staan en nodig de kinderen uit om de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van het verhaal uit te beelden. ‘We gaan…  een kast tillen, neerzetten, opendoen; we ruiken iets vies; we zijn boos en stampvoeten; we zijn ongerust, (wat zal er met .. gebeurd zijn?); we zijn heel erg opgelucht; we zijn blij.

Eventueel vraag je daarna een kind iets van het verhaal uit te beelden en raadt de rest wat het is. Of breid de emoties uit: hoe kijk je als je verliefd bent? heel bang? teleurgesteld? verdrietig? jaloers?