Hennie de Heks

Hieke van der Werff     Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

Hennie de Heks en het vliegende tapijt door Korky Paul en Valerie Thomas, Uitgeverij Sjaloom, 2012


Hennie de Heks heeft een vliegend tapijt cadeau gekregen. Dat leek haar altijd heel leuk, maar nu valt het juist heel erg tegen. Het tapijt vertoont steeds rare kuren, waardoor Hennie de Heks in de problemen komt. Als het tapijt er met Hennies kat Helmer erop vandoor gaat, moet Hennie in actie komen om de kat te redden. Zal het haar lukken het tapijt en Helmer terug te krijgen?


Dit is één van de vrolijke boeken van Hennie de Heks. In elk verhaal heeft ze wel weer een ander probleem. Gelukkig weet ze zich er altijd uit te redden met haar toverkunsten en toverspreuk Abracadabra! Het boek heeft vrolijke, gekleurde illustraties die de meeste kinderen erg aanspreken. De tekeningen waarop de heks in de problemen komt, zijn kolderiek en lachwekkend. Ook het feit dat ze herhaaldelijk haar toverspreuk roept, vinden kinderen leuk. Ze roepen vanzelf graag mee!


Activiteiten

Taal: Woordenschat: geef zo nodig aan dacht aan: cirkelen; onderdoor duiken; nauwelijks.

Inhoud: Laat de kinderen het verhaal navertellen, terwijl u de illustraties nogmaals laat zien. Stel zo nodig steeds een hulpvraag.

Verder voorlezen: andere boeken van Hennie de Heks; boeken over De Boze Heks van Hanna Kraan (5+) ; verhalen over Heksje Knotsiepotsie (Het grote overblijfboek)


Drama: -Leg een kleed of deken neer en tover het officieel om tot een vliegend tapijt. Leg de toverstaf op het kleed. Spreek af dat de kinderen de komende dagen in twee- of drietallen op het kleed avonturen mogen beleven. Waar vliegen ze naartoe? Komen ze in vreemde landen? Wie komen ze allemaal tegen in hun fantasie?  Hoe loopt het af? Nodig aan het eind van elke dag de kinderen uit over hun avontuur aan elkaar te vertellen.

-Abracadabra! Sta met zijn allen in een grote ruimte en geef één kind de toverstaf. Hij zegt wat iedereen zo moet uitbeelden, roept Abracadabra! en iedereen volgt de spreuk op. Daarna krijgt een ander kind de toverstaf. Voorbeeld: ‘we zijn nu allemaal reuzen/kabouters/kikkers/ regendruppels/ wormen/ auto’s. Abracadabra!!


Beeldend: Laat de kinderen een mat of kleedje vlechten!


Spel Het vliegende tapijt. Neem een laken en laat zes kinderen het laken zo vasthouden dat het op een vliegend tapijt lijkt. Leg er iets lichts op, bijvoorbeeld een ballon of spons. Roep steeds tegelijk 1,2 3 en beweeg bij drie het laken zo dat de ballon of spons omhoog vliegt. Vang hem daarna weer op!