Jelle en Minke

Hieke van der Werff     Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

Ezels die miauwen uit: Jelle en Minke, Hieke van der Werff

uitgever De Vier Windstreken


Het is zeven uur in de avond. Jelle speelt bij Minke. Om de paar minuten vraagt Minke of het al bedtijd is. Want Jelle blijft slapen! Dat vindt Minke ontzettend leuk. Eindelijk, eindelijk is het zo ver. Minke en Jelle gaan naar boven. Minke kijkt mee in de tas van Jelle. Er zitten een pyjama, schone kleren, een knuffel en een tandenborstel in. Samen gaan ze tanden poetsen. Als ze in bed liggen, leest Minkes moeder een verhaaltje voor.

‘Welterusten!’ zegt ze dan.

Maar Jelle en Minke gaan helemaal niet slapen. Ze praten en lachen. Ze verzinnen heel gekke dingen. ‘Hoe heet een koe die kwaakt?’ vraagt Minke.

‘Een koeker!’ zegt Jelle. ‘En hoe heet een ezel die miauwt?’ vraagt Jelle op zijn beurt.

‘Eh… een mezel!’ roept Minke.

Jelle en Minke moeten steeds harder lachen. En ze praten luider en luider.

‘Hoe heet een hond die knort?’ vraagt Jelle.

‘Een kont!’ giechelt Minke. ‘Een kont! Een knorrekont!’

Ze gillen van het lachen. Minkes moeder komt zeggen, dat ze nu echt moeten gaan slapen. Door hun lawaai kan Karin, Minkes zus niet slapen.


Maar als moeder weg is, beginnen ze opnieuw te fluisteren. Ze moeten weer om elkaars grapjes lachen. En ze zijn helemaal niet moe. Binnen een minuut zijn ze Karin al weer vergeten. Ze doen een dansje op het bed.  Ze springen en gooien hun kussens en knuffels naar elkaar. Ineens staat Minkes moeder opnieuw in hun kamer. Nu is ze boos. ‘Nu is het genoeg geweest!’ zegt ze hard. ‘Het al tien uur geweest!


Minke moet in een bed in een andere kamer slapen. Ze gaat met haar moeder mee en kruipt in het bed. Jelle en Minke zijn allebei stil. Ze liggen allebei nog even wakker, ieder in hun eigen kamer. Maar als ze in slaap vallen, dromen ze mooie dromen. Over ezels die miauwen en honden die knorren.


Jelle en Minke (met 19 vrolijke verhalen) is uitverkocht.

Nog wel te koop bij Hieke via contact

Prijs nu: €  6,95 excl. verzenden                                                   

                               Jelle en Minke, op bezoek bij de buren

Jelle en Minke zijn nieuwsgierig en soms een beetje ondeugend. Ook in dit tweede boek beleven deze twee beste vrienden allerlei avonturen. En ze ontmoeten veel nieuwe mensen: de twee pasgeboren broertjes van Jelle, de drie zusjes die boven Jelle wonen, de grote, dikke man die een paar huizen verderop woont en vele anderen. Sommige van die mensen zijn aardig, sommige minder aardig, maar dat weten Jelle en Minke pas als ze hen beter hebben leren kennen. De avonturen van Jelle en Minke zijn heel herkenbaar voor alle kinderen vanaf vier jaar.


Nu: € 6,95 te koop via Contact bij de schrijfster.


Recensie:

Peuterplace: Een heerlijk voorleesboek met een multicultureel randje.

Herkenbare verhaaltjes die aansluiten bij de fantasie en belevingswereld van kleuters. Dat begint al bij de openingszin: "Ik was de krokodil", waarin heel typerend de 'verleden tijd' wordt gebezigd bij het (rollen)spel. De kleuters zijn af en toe lekker ondeugend en ervaren op hun eigen onbevangen manier bepaalde spanningen of angst, bijvoorbeeld in het donker of tijdens een wandeling alleen op straat.

Eén rode draad in het boek is het contact met de buren. In het bijzonder met Malika, Jamila en Karima. Ze komen uit een ander land en Jelle en Minke maken kennis met hun cultuur en gebruiken. Na een eerste ontmoeting drinken de kinderen samen met hun moeders Marok muntthee en ze smullen van de overheerlijke koekjes. Een ander thema is de geboorte van de tweelingbroertjes van Jelle.

Voor de iets oudere of gevorderde lezertjes ook geschikt om zélf te lezen.