Kleine ezel en jarige jakkie

Hieke van der Werff     Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

Kleine Ezel en jarige Jakkie, Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen,

uitgeverij Leopold


Kleine Ezels vriend Jakkie is jarig en samen met zijn moeder gaat Kleine Ezel op zoek naar een cadeautje voor hem. Kleine Ezel koopt een prachtige rode vlieger met een staart eraan. Hij vindt de vlieger zo ontzettend mooi dat hij hem eigenlijk liever zelf houdt... Hij verstopt hem en doet later alsof hij ziek is om hem niet weg te hoeven geven. Maar dat moet van mama Ezel toch. Ze begrijpt hem wel, maar duldt geen tegenspraak. Jakkie krijgt de vlieger en is er heel blij mee. Hij vraagt Kleine Ezel hem te helpen de vlieger op te laten. Later wil Kleine Ezel weten wanneer hij jarig is: dat is al gauw. Op de achtergrond zien we een ingepakte vlieger staan...


Prachtig, aandoenlijk, herkenbaar  verhaal met mooie illustraties. De emoties van Kleine ezel zijn (ook aan de stand van de oren) goed te zien. Een geschikt boek om over gevoelens te praten. Vanaf ca. 4 jaar.


Taal:

Laat tijdens het voorlezen nu en dan je eigen gevoel bij de verschillende situaties merken. En maak opmerkingen zoals ‘volgens mij wil Kleine Ezel..’ ; ‘ik denk dat hij…’ ‘wat denk jij?’ En na het verhaal: ‘Ken je het ook dat…?’

Laat de kinderen het verhaal navertellen.


Drama:

Toneel: Laat (een paar keer) drie kinderen het verhaal spelen: Kleine Ezel, mama Ezel en Jakkie. Met het cadeau kun je hen laten variëren. Wat vindt het kind dat voor Kleine ezel speelt moeilijk om weg te geven?

Gebarenspel: Doorgeefcadeautje: Met zijn allen in een kring staan. U heeft zogenaamd een cadeau in uw hand, bijvoorbeeld een bal of een vlieger.  U laat met uw handen de vorm zien. Dan loopt u naar iemand toe en geeft hem het cadeau. Weet hij wat hij krijgt? Het kind mag er dan een ander cadeau van maken en laat dit zo goed mogelijk met handbewegingen zien. (Eventueel vooraf een aantal voorbeelden laten zien: groot, heel klein, zwaar, licht, rond, vierkant, aaien) Vervolgens geeft hij het aan een ander kind. Die raadt wat hij krijgt. (Klopt dat?) Op deze manier verandert iedereen het cadeau en geeft het weer door totdat iedereen een cadeau gehad heeft.

Thuis: met zijn tweeën of drietjes kunt u ook elkaar om de beurt een cadeau geven.


Beeldend: Een vlieger maken! Zie natuurkundeproefjes

Een tekening maken: hoe ziet een kamer eruit wanneer er iemand jarig is? Of je allermooiste vlieger in de lucht?


Spel: Laat de helft van de kinderen samen tien dingen inpakken in pakpapier of evt. kranten. Vraag het hen zo te doen, dat je nog enigszins de vorm van het cadeau kunt zien. Laat de andere kinderen om de beurt iets pakken en raden wat erin zit. Laat alle kinderen het tegelijk uitpakken. Wie had het goed geraden? Nu nog een keer andersom?

Geheugenspel: Laat de kinderen om de beurt noemen wat ze graag voor hun verjaardag willen krijgen. Noem steeds met zijn allen alle cadeautjes achter elkaar. Hoe lang weten ze alle cadeautjes te onthouden?


Muziek: Jakkie is jarig. Welke verjaardagsliedjes zullen ze zingen? Met zijn allen zoveel mogelijk verjaardagsliedjes zingen! Zijn er ook muziekinstrumenten?