Mijn derde Van Dale

Hieke van der Werff     Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

Mijn derde Van Dale, Martine Letterie en Betty Sluyzer


Inhoud: Mijn derde Van Dale draait om woorden met dubbele betekenissen. In grappige en spannende verhaaltjes komen de betekenisverschillen van woorden naar voren. Die betekenissen worden ook nog eens verklaard in echte definities.

Mijn derde Van Dale is het allereerste echte samenleeswoordenboek. Lezen leer je door het veel te doen. En samen lezen is, zeker in het begin, leuker dan alleen. In ieder verhaaltje zijn zinnen opgenomen voor beginnende lezers. Die zijn afgedrukt in een groter lettertype en in een andere kleur.

Mijn derde Van Dale nodigt uit tot samen plezier hebben in lezen en tot samen praten over de verschillende betekenissen die woorden kunnen hebben.

Recensie: ‘Mijn derde Van Dale' is een samenleeswoordenboek volgend op de delen 1 en 2* (waarbij de vergroting van de woordenschat centraal stond) en voorafgaand aan het 'Van Dale Juniorwoordenboek'**. Opgenomen zijn 320 homoniemen met twee, drie of maximaal vier betekenissen. In totaal zijn duizend betekenissen van de woorden vermeld. Onder het trefwoord staan de betekenissen, daaronder het verhaaltje en onder een lijn - net als in een 'echt' woordenboek - de uitleg. Het grotere lettertype (in blauw gedrukt) is voor de beginnende lezer, de kleinere zwarte letters voor de begeleider. Per spread kleinere en grotere kleurenillustraties in karikaturale stijl. Voorin een gedegen uitleg over de opzet. (...) Een ingenieus en goed doordacht woordenboek dat op velerlei manieren en plaatsen gebruikt kan worden. Vanaf ca. 6 tot 8 jaar.’ Ton Jansen

Activiteiten:

Taal: zie de suggestie bij de inhoud. + Elke keer als je weer nieuwe verhaaltjes gaat lezen, de vorige woorden herhalen. ‘Wat was ook alweer een bende?’


Beeldend: Samen een moeilijkewoordenboekje maken: de onbekendste woorden opschrijven en er (samen) een tekening bij maken.


Drama: Na het lezen van drie verhaaltjes één van de woorden die erin voorkwam uitbeelden. De ander raadt welk woord het is.