Neushoorns eten geen pannenkoeken

Hieke van der Werff     Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

Neushoorns eten geen pannenkoeken Anna Kemp & Sara Ogilvie, uitgever Lemniscaat (2011)

Inhoud: Maartje zit aan het ontbijt als er een enorme paarse neushoorn de keuken binnen komt wandelen. Ze probeert het meermalen aan haar vader en moeder te vertellen, maar die luisteren niet. Ze hebben het veel te druk, zoals altijd. Dus wordt Maartje vriendjes met de neushoorn. Totdat…?

Een vrolijk boek met kleurrijke illustraties voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.


Activiteiten

Taal: Vraag hoe je kind(eren) het verhaal vond(en). Wat vonden ze leuk/grappig? Praat door over fantasie en werkelijkheid. Wat van het verhaal kan wel/niet in het echt? Waarvan zou het kind willen dat het wel echt kan? Vraag een andere keer naar de emoties van Maartje in de verschillende situaties.

Nog meer over een nijlpaard lezen: Ze lopen gewoon met me mee (Margaret Mahy)


Drama

Laat vier kinderen het verhaal (deels) naspelen: Maartje ziet in huis een nijlpaard. Ouders zijn te druk met…? Maartje speelt en praat met nijlpaard. Evt. dierentuinbezoek vervangen door ouders die het op tv zien dat nijlpaard die van pannenkoeken houdt, vermist wordt. Ze brengen nijlpaard naar vliegveld.

Alternatief: laat de kinderen een ander dier bedenken? Wat doet hij en eet hij graag?

Of: Ouder- kind: speel Maartje en het nijlpaard. Wat vertellen ze elkaar? En wat doen ze samen?


Beeldend

Laat kinderen een bank tekenen met daarop een dier dat bij hen thuis is binnen komen lopen. Wat eet hij graag? Laat ze daarna aan elkaar in twee- of drietallen vertellen wie in hun fantasie hun dierenvriend geworden is. En hoe loopt hun verhaal af?


Spel Wie ben ik?

Eén kind is/bedenkt een dier. Het mag het niet uitbeelden! Het kind gaat voor de groep op een stoel zitten. De anderen moeten door vragen te stellen erachter komen welk dier het is. De vragen moeten met ja of nee beantwoord kunnen worden. Leer kinderen welke vragen ze kunnen stellen, bijvoorbeeld: ‘Heb je vier poten?’ ‘Kun je vliegen?’ ‘Ben je bruin?’ ‘Ben je groter dan …?’ ‘Ben je een huisdier?’ ‘Leef je in het water?’ ‘Ken ik je van de dierentuin?’


Natuur

Breng een bezoek aan de dierentuin of zoek een leuk filmpje/afbeeldingen op internet. Bekijk eerst zelf want er zitten ‘enge’ filmpjes tussen.