Help, een mug!

Hieke van der Werff      Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

Help, een mug AVI-M3 (6+)

Een moe meisje heeft last van een zoemende mug in haar

slaapkamer. Pap en mam schieten te hulp, maar zonder succes.

Eindelijk slaat het meisje hem zelf dood, maar dan…

Voor beginnende lezertjes van 6 à 7 jaar.


Uitgever: De Vier Windstreken

Tekst: Hieke van der Werff

Illustrator: Charlotte Dematons

Pagina’s: 48

Prijs: € 8,95


Recensies:

Pluizuit: De ik-persoon in dit verhaal heeft last van een mug in haar kamer. Ze doet verwoede pogingen om de mug te vangen, maar alles mislukt. Uiteindelijk roept ze haar papa, die onmiddellijk in actie schiet. Maar hij is zo hevig op jacht dat hij de plafondlamp stukslaat en met een bloedende voet dan nog een gat in het raam klopt. Dan duikt mama op, die de mug achtervolgt wanneer ze de gang in vliegt. Daar duikelt ze van de trap. Papa snelt naar beneden en net dan kan het meisje in haar bed de mug vangen. Iedereen is tevreden en alles wordt weer rustig, tot het meisje de volgende mug hoort…

Dit verhaal is zeer herkenbaar, iedereen heeft al wel eens een mug in de slaapkamer op bezoek gehad. De wilde achtervolging van de mug zorgt voor de grappige noot, iedereen weet immers dat zo’n muggenjacht heel wat ellende kan veroorzaken. En het einde is voorspelbaar maar toch mooi als afsluiter: de volgende mug dient zich aan. In eenvoudige woorden wordt deze herkenbare situatie mooi in beeld gebracht. Met duidelijke illustraties kan je het hele verhaal volgen, en het einde voorspellen, want de mug is er altijd bij.

Een vrolijk en duidelijk leesboek voor beginnende lezers.


Van Stockum: Met dit boek heeft Hieke van der Werff samen met Charlotte Dematons (ill.) laten zien dat boeken op dit niveau helemaal niet saai hoeven te zijn. Wat mij betreft mogen er nog veel beginnersboeken komen van dit tweetal.


NBD Biblion: Hilarisch verhaaltje over het vangen van een mug, dat de aandacht goed weet vast te houden.