Hieke

Hieke van der Werff

 

 

Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

2006 Een schatkast

met zes vakken en

poppenkastscherm

'

Over Hieke

Ik ben in Utrecht geboren in een muzikaal gezin. Mijn moeder was koordirigente en deed conservatorium (orgel/piano). Ook mijn vader speelde piano en dirigeerde naast zijn kantoorbaan twee koren. Ik heb twee zussen en een broer.

 

Als peuter raakte ik bevriend met Berry Ze werd mijn vriendinnetje en dat is ze tot op de dag van vandaag! In het boek Jelle en Minke staan een paar grappige bezigheden van ons (in Toverpillen, Ezels die miauwen en Bijzondere broodjes).

Als kind schreef ik boven op mijn zolderkamer graag verhaaltjes en gedichten. Ook vond ik het leuk om zelf puzzels en spelletjes te bedenken.

 

Na het gymnasium riep ik: ‘Ik wil nooit meer leren!’ Ik ging doen wat ik het liefst wilde: met kinderen werken! Ik werkte in diverse kindertehuizen, bij dagbehandeling en op een kinderdagverblijf.

Binnen een jaar ging ik trouwens toch weer leren en bleef dat doen tot op heden.

 

Later werd ik lerares in het volwassenenonderwijs. Ik gaf o.a. les in Nederlands. Daarbij pakte ik een oude hobby op: verhalen schrijven!

Ondertussen had ik mijn vriend leren kennen en werd ik de trotse moeder van Elien.

 

Poeh, lerares was een leuk, maar zwaar beroep. Ik raakte burn-out en schreef mijn eerste boek Schatkasten. Het werd in 2001 door uitgever De Vier Windstreken uitgegeven. Sindsdien floept er elk jaar een verhaal uit mijn computer! Na een aantal 9+ boeken merkte ik dat ik boeken voor kleuters en beginnende lezers minstens zo leuk vind om te schrijven.

 

In 2004 stopte ik met mijn baan als docente en ontwierp in 2006 een schatkast. Die verkocht ik aan kinderdagverblijven en scholen. Ik gaf ook workshops over taal, spel, muziek..

 

In 2007 vertelde mijn moeder mij dat ze in 1943 in haar eentje een spannende nacht in de pikkedonkere Domkerk heeft doorgebracht. Ik schreef - hierdoor geïnspireerd- het boek Een nacht in de Domkerk en ontdekte tegelijk wat er allemaal op het Domplein verborgen ligt. Weet jij het?!

Mijn verhaal over mijn herinnering aan het Domplein won in 2009 een wedstrijd van het Dompleincomité.

Ik kreeg voorgoed 1 vierkante meter Domplein.

(N.B. 2018: In Utrecht duurt voor eeuwig blijk-

baar maar vijf jaar. Bij de herinrichting van het

Domplein verwijderden ze hem en niemand weet

waar hij gebleven is.) Het boek is te koop bij het

VVV en in de Domkerk!

 

2010 De fabriek maakte geen schatkast

meer en ik ontwierp een verrasjas.

Ook in dit speelschort kun je allerlei

geheimen verstoppen die met een

verhaal of thema te maken hebben. mijn m2 Domplein

 

2011 Ik startte een website over voorlezen, omdat ik dat in heel veel opzichten belangrijk vind. Een paar redenen horen? Voorlezen is belangrijk voor taalontwikkeling, het denken, fantasie, contact maken, aandacht geven, gezellige sfeer, filosoferen. De website is helaas inmiddels gehäckt en daarom heb ik nu opdeze website veel aandacht voor voorlezen

 

Elk jaar schrijf ik een boek. maar in 2014 schreef ik een Cursus voor kinderen hoe je zelf een boek of verhaal kunt schrijven. Bij MijnMetaboek.nl kun je deze cursus volgen!

 

Mijn wens voor 2020: Overal in Nederland komen mensen bij elkaar over de vloer om aan kinderen voor te lezen.