Schatkasten

Hieke van der Werff      Kinderboeken, voorlees- en schrijftips

Schatkasten (9+)

Elke woensdagmiddag gaan Lisa, een verlegen meisje, en Dennis die dyslexie heeft, bij Lisa's overbuurvrouw Esta spelen. Esta maakt kasten waarin ze een schat verstopt heeft. Zij belooft Lisa en Dennis ook een schatkast, maar dan verdwijnt deze. Lisa en Dennis laten het er niet bij zitten en doen alles wat ze kunnen om hun kast terug te krijgen.


Uitgever De Vier Windstreken

Tekst: Hieke van der Werff

Illustraties: Saskia Masselink

Prijs: € 13, 95


Recensies:

In dit eerste boek van de schrijfster voelt Lisa zich zowel in de klas als thuis eenzaam. De ontmoeting met haar overbuurvrouw Esta, die schatkasten maakt, brengt daarin verandering. Als er een schatkast verdwijnt, gaat ze samen met haar dyslectische klasgenoot Dennis op onderzoek uit. Een origineel gegeven (het ontdekken van de schat in jezelf) wordt op een fantasievolle manier uitgewerkt. Nadenken over je eigen situatie is het begin van elke verandering, zowel voor relatieproblemen tussen de ouders, als het missen van vrienden of het omgaan met een dyslectisch klasgenootje. Doordat het verhaal vanuit de 'ik' wordt verteld, komt het heel direct over. Het verhaal is opgewekt geschreven, in een verzorgde stijl; alleen is de aanloop wat aan de lange kant en de afwikkeling wat te snel. Duidelijke druk; de zwartwittekeningen doen wat ouderwets aan. Vanaf ca. 9 jaar.

(Biblion recensie, Hans Thijssen, 2001)


Prachtig boekje... Ik geef zelf les aan groep 4! In mijn klasje zitten hele zwakke spellers en een dyslect. Met name bij de dyslect merk ik veel onzekerheid en minderwaardige gevoelens. Terwijl er zoveel in het ventje zit, hij heeft echt wel talenten. De boekjes die ik op school aan mijn leerlingen voorlees moeten altijd iets te zeggen hebben. Ze zijn gek op voorlezen en ook ik doe het graag. Dus het liefst lees ik leerzame boeken voor, het is goed voor de kinderen. Dit boek leverde zelfs tranen op bij sommigen - tranen van medelijden - tranen van herkenning - tranen van de JUF. Het is een echte aanbeveler! Elske Seip, 26 maart 2008