Selecteer een pagina

Over Hieke

Kinderboekenschrijver

Mijn verhaal

Hoi, ik ben Hieke. Ik ben in Utrecht geboren en opgegroeid in een muzikaal gezin met twee zussen en een broer. Eerst woonde ik in een buurt met veel kinderen. We speelden vaak met zijn allen buiten: knikkeren, elastieken, rolschaatsen, tikkertje, verstoppertje, tenten bouwen, enz. En we keken televisie bij het gezin dat als enige zo’n ‘bijzonder’ apparaat had.

Hieke vd Werff

Op mijn tiende verhuisden we naar een enorm drukke straat, waar we niet buiten konden spelen en waar weinig kinderen woonden. Ik vond er niets aan, maar… in die tijd ontdekte ik wel dat ik verhalen en gedichtjes schrijven, spelletjes en puzzels bedenken, geheimtaal verzinnen ook heel leuk vond. 

In de weekends sprak ik vaak af met mijn vriendin Berry, die ik al vanaf mijn peutertijd kende. En nu ben ik nog altijd met haar bevriend! In een paar van mijn boeken staan gebeurtenissen die wij samen beleefd hebben. Wij maakten bijvoorbeeld al ver voor Harry Potter toverdrankjes van…. kleurpotloden.

Dat wij als veertienjarigen op één dag 180 km fietsten van Utrecht naar Vlissingen (op gewone fietsjes!), moet ik nog altijd in een boek verwerken.

Na het gymnasium wilde ik niet meer studeren en ging ik met kinderen werken, in internaten, behandelingstehuizen, dagopvang en in de kinderopvang. En… studeerde ik toch heel veel jaren.

Daarna werkte ik heel lang als lerares: ik gaf onder andere les in Nederlands aan volwassenen. En ik pakte mijn oude hobby op: verhalen schrijven!

Pas toen ik met een burn-out lang thuis zat, begon ik met het schrijven van mijn eerste kinderboek: Schatkasten! Het werd in 2001 door De Vier Windstreken uitgegeven. Sindsdien floept er elk jaar een verhaal uit mijn computer. Soms een 9+ verhaal, dan weer voor kleuters of voor beginnende lezers (AVI-boekjes).

Ik stopte als lerares en besloot om alleen nog te doen wat ik het allerleukste vond: boeken schrijven, aan kinderen voorlezen en spelletjes en voorwerpen ontwerpen.

 

 

Hieke vd Werff

Zo creëerde ik een schatkast met allerlei vakjes, (geheime) laadjes en een poppenkastscherm. Die verkocht ik aan kinderdagverblijven, bibliotheken en scholen. Later ontwierp ik ook nog een verrasjas met vingerpoppetjes. 

Mijn favoriete boeken van mezelf zijn Schatkasten en Tienerruil. Omdat ik daarin het meest heb kunnen verwerken wat ik graag tegen alle kinderen wil zeggen: Jij mag er ook zijn! Hoe je er ook uitziet of hoe je karakter ook is, waar je ook woont, uit welk land je ouders ook komen, of je ADHD hebt of dyslexie, of je wel of niet goed bent in…. , jij mag er ook zijn!

Wil je nog meer over mij of een boek weten? Stuur je vragen via de mail en ik antwoord je!

Hieke, Groningen

Mijn favoriete boeken

Schatkisten - Hieke van der Werff

Schatkasten

Elke woensdagmiddag gaan Lisa, een verlegen meisje, en Dennis die dyslexie heeft, bij Lisa’s overbuurvrouw Esta spelen. Esta maakt kasten waarin ze een schat verstopt heeft.

Tienerruil - Hieke van der Werff

Tienerruil

Lynn wil héél graag een zusje en stelt daarom voor om met een klasgenoot van huis en leven te ‘wisselen’. Ze ruilt voor vier weken met Dylan, die tot vorig jaar inArgentinië woonde

Stuur me een mailtje

hamvdwerff@hotmail.com

Ga naar mijn uitgever

De vier windstreken